Har du varit med om en mindre brand i hemmet eller kanske snarare i närheten av ditt hem? Röker du eller någon annan i din familj cigaretter? Oavsett anledning är det lätt hänt att lukten av rök sätter sig i huset och att den helt enkelt vägrar försvinna. Men faktum är att du kan få bort röklukt i hemmet med hjälp av ozon. Detta kan därmed vara lösningen på ditt problem. Läs vidare för att få lära dig mer om detta!

Vad vi syftar på är en ozongenerator. En sådan skiljer sig åt från en vanlig luftrenare som använder sig av ett filter. Luftrenaren behöver nämligen användas jämt och ständigt för att hålla röklukten borta. Så är dock inte fallet med ozongeneratorn – den avlägsnar röklukten på ett effektivt sätt. Det behövs inte heller mängder av behandlingar utan beroende på hur pass djupt röklukten sitter kan det räcka med en eller ett fåtal behandlingar.

Det hela fungerar på så sätt att ozongeneratorn producerar en gas som heter ozon. Ozonet ser helt enkelt till att ta bort röklukten i ditt hem och gör luften ren och fräsch igen. Därför är detta en bra lösning för dig som har en kvarhängande lukt av cigarr- eller cigarettrök i din bostad.

Så kan du få bort röklukt med en ozongenerator

Så här fungerar det i praktiken:

  • Ozon är helt enkelt syremolekyler i en annan form. Det syre som vi dagligen andas in består av två syremolekyler. Ozon består istället av tre sådana molekyler. Den tredje molekylen är den som kan fästa sig på ämnen av olika slag. Det är detta som gör att ozonet har förmågan att få bort röklukt och andra odörer. Ozonet förändrar helt enkelt den kemiska sammansättningen av det ämne som det fäster på. Därmed avlägsnas den otrevliga lukten helt och hållet.
  • En ozongenerator genererar ozon. Detta görs genom att den tillsätter energi till helt vanliga syremolekyler. Det gör i sin tur att dessa kan dela sig och tillfälligt kombineras med andra syremolekyler. Vad detta innebär är att ozongas skapas. Detta sker även i naturen när ozon skapas av blixtar eller solljus.
  • Ozonet har alltså förmågan att avlägsna odörer. Svårare än så här är det alltså inte!