Att tänka på när du tittar på lediga lokaler i Stockholm

Ska din verksamhet byta plats? Eller ska du för första gången skaffa en lokal till företaget? Eller kanske ska du expandera? Anledningarna till att man tittar nya lokaler till firman kan vara flera. Oavsett, så är det bra att tänka på ett antal saker medan man söker, och innan man skriver på ett kontrakt.

Läge

Hur viktigt är läget? Det finns sannolikt färre lediga lokaler på de mest attraktiva platserna i Stockholm. Vissa menar att det, ur varumärkessynpunkt, kan vara en god investering att hyra en lokal på till exempel Östermalm vid Drottninggatan i Stockholm. De flesta kan nog hålla med om att läget för kontoret sänder vissa signaler.

Men det beror givetvis på vilken verksamhet man har. Har man en industriell verksamhet är det knappast lika nödvändigt att finnas på en attraktiv gata. Det som snarare blir aktuellt att tänka på är pendlingsvägarna. Hur nära är det? Bor flera av de anställda på norra sidan staden, och endast ett fåtal central i Stockholm? I sådana fall kan det vara läge att titta på de norra förorterna, till exempel Solna, Täby, Kista eller Vällingby.

Det kan också vara av intresse att finnas nära leverantörer, och andra platser där stora delar av er verksamhet tar plats.

Pris

Tittar ni på lediga lokaler i Stockholm att hyra? Eller köpa? Oavsett så är priset givetvis en faktor att ta hänsyn till, framför allt om man är en mindre verksamhet med begränsad budget.

Som nämnt ovan anser en del företag att det är värt pengarna att investera i en attraktivt belägen lokal. Det här är dock inte för alla verksamheter. En del entreprenörer kan vittna om att det gör det lättare att fånga de stora kunderna – att vara belägen på en attraktiv adress kan addera till förtroendet.

Avtal

Om ni hyr – hur lång är den avtalade tiden? Vad är uppsägningstiden? Om ni tittar på ett kontorshotell så finns det flera aktörer som är flexibla på den här punkten. Dock så brukar kortare uppsägningstider också innebära en lite högre månadskostnad. Samtidigt kan det vara en bra idé om ni är en expansiv fas, och vet att ni kommer behöver titta på lediga lokaler i Stockholm inom en snar framtid igen.