Tiden när man får godkänt till assistans kan vara turbulent. Kanske har man länge kämpat för att få assistans, och känner lättnad när man äntligen kan börja söka efter assistansbolag. Det kan också vara en ganska svår tid, till exempel om man nyligen har drabbats av tillståndet som gör att hjälpen från personliga assistenter krävs.

Oavsett så är det bra att inte förhasta processen. Det är bra att tänka igenom om man till exempel vill ha hjälp från ett kooperativ, eller om man tycker att privata assistansbolag har potentialen att erbjuda en bättre tjänst. För många handlar det om assistenten är fråga – att man får någon som man trivs med, och som man faktiskt tycker om att ha med sig i vardagen. Trots allt ska assistenten troligen finnas med stora delar av dygnet eller veckan. Att hitta assistans när man är godkänd är ofta inga problem – oavsett om man bor i Stockholm, Blekinge eller i Norrland.

Assistenten i fråga är avgörande

Står du i valet och kvalet om du ska välja exempelvis ett kooperativ eller privat assistansbolag? Det här är ett beslut som absolut är berättigat att fundera över, men det som i slutändan kommer att göra stört skillnad är troligen vilken assistent du kommer att få. Som nämnt ovan är det assistenten som kommer att finnas med dig stora delar av dygnet. Det är assistenten som kanske hjälper dig att laga mat eller ta hand om din hygien. Troligen är det just detta som har allra störst påverkan på assistansen du får.

Det här är också anledningen till att väldigt många går på personkemi framför erfarenhet. Medan erfarenhet visserligen kan vara mycket meriterande, så betyder det inte särskilt mycket om personkemin inte stämmer över huvud taget.

Bolagsform

Det finns i stort sett tre alternativ om du själv inte vill ha något arbetsgivaransvar – att köpa assistans av kommunen, ett assistansbolag eller ett brukarkooperativ. Bra att känna till är att även om du köper assistans av kommunen, så kan det vara utlagt på entreprenad till ett privat assistansbolag. Exakt hur assistansen utformas kan variera ganska kraftigt mellan olika kommuner. Att hitta ett bolag är oftast inga problem. En sökning på till exempel ”assistansbolag blekinge” (byt ut Blekinge mot din stad) ger dig ofta flera relevanta träffar. Titta gärna på omdömen och recensioner innan du bestämmer dig.