Svenska hushåll har de senaste åren tvingats betala mer för sin elektricitet än på många år. Dessutom står vi inför en tid med än högre elpriser och i dagsläget är det svårt att se ljuset i tunneln när det kommer till den svenska elförsörjningen. Billig el är med andra ord värd sin vikt i guld och du bör gör allt som står i din makt för att sänka dina elkostnader. Detta kan du antingen göra genom att minska din förbrukning av el och/eller genom att teckna ett billigare elavtal.

Den perfekta stormen på energimarknaden driver upp priserna

Anledningen till att elen är så pass dyr som den är just nu beror på att elbolagen tvingas betala höga priser för gas och el. Priserna på såväl naturgas som på andra typer av energi har nått nya rekordhöjder den senaste tiden. Elbolagen har därför tvingas skicka över dessa kostnader på oss konsumenter och därmed ligger nya rekordpriser även för hushållen i korten inför framtiden.

Det finns flera olika faktorer som tillsammans har påverkat tillgången och efterfrågan på energi. Tillsammans har dessa sett till att driva upp energipriserna i både Sverige och i övriga delar av Europa. Bedömare har kallat detta för den perfekta stormen på energimarknaden. Så vad kan då du som konsument göra för att få förhållandevis billig el? Läs vidare så får du svaret!

Så gör du för att få billig el på en marknad med skenande priser

Ponera att du ska köpa en ny hårfön – kanske går du direkt till en butik antingen på nätet eller i den fysiska världen och köper denna produkt. Eller så jämför du priser online innan du gör ditt köp, i syfte att hitta den butik som har det lägsta priset på produkten. Detta kan du faktiskt även göra när det kommer till elavtal. Genom att jämföra alternativen och vara beredd att byta elbolag kan du många gånger få lite billigare el.

Du gör enklast detta genom att:

  • Använda dig av en jämförelsesajt.
  • Göra en jämförelse av de olika elbolagen och deras respektive elavtal.
  • Teckna något av de lite billigare alternativen.