Fungerar bilens strålkastare dåligt när mörkret faller på? I så fall finns många typer av extraljus för bilar att välja bland, som alla ger bättre belysning men som ändå skiljer sig åt på flera sätt. Till exempel används olika tekniker samt att olika modeller kan ge olika ljusbilder.

Extraljus för bilar – olika alternativ

Det finns som sagt flera typer av extraljus för bilar och det som främst skiljer dom åt är dom olika ljusteknikerna:

  • Halogen
  • Xenon
  • LED

Halogen är standard i dom flesta personbilars originalbelysning men återfinns även i extraljus. Halogen ger ett gulvitt sken, medan både xenon och LED ger ett mer blåvitt sken som påminner om dagsljus. Dom olika alternativen skiljer sig även den det kommer till tålighet, livslängd och pris – där det förstnämnda ligger lägst i pris samtidigt som livslängden och hållbarheten är sämre än för dom andra två.

Olika ljusbilder

Förutom att det finns flera alternativ när det kommer till extraljus för bilar är det även bra att känna till att olika modeller kan ge olika ljusbilder, som delas in enligt följande:

Fjärr / flood 
Fjärr / flood ger en bred bild, vilket passar bra för den som kör mestadels på mindre vägar. Fjärr / flood ger dessutom en längre bild än bilens originalstrålkastare eftersom alla typer av extraljus har högre effekt än originalen.

Spot / pencil 
Spot / pencil ger en lång och smal ljusbild, vilket lämpar sig bra för den som kör mestadels på större vägar – till exempel motorvägar.

Combo
Combo är en kombination av dom två ovan nämnda, fjäll / flood och spot / pencil. Med andra ord ges både en bred och lång ljusbild – en perfekt kombination för den som kör på varierande typer av vägar, alltifrån små och slingriga landsvägar till stora motorvägar.

Vad är bäst?

Vid köp av extraljus till bilen är det alltså värt att fundera på vilka typer av vägar som bilen främst körs på, samt vilka övriga behov som finns. Den som inte kör bil särskilt ofta, men ändå vill kosta på en slant för att få bättre belysning, kan kort och gott en enklare och billigare variant räcka gott och väl.

Den som däremot kör mycket bil, och dessutom i mörker, kan ha nytta av att välja en modell som är mer effektiv och har lång hållbarhet. På det stora hela är det egentligen en smaksak – vad väljer du?