Utan en bra försäkring till hunden kan du behöva ta beslutet att neka din älskling livsavgörande vård, helt enkelt för att du inte har råd. Men om du förbereder dig i tid genom att hitta det bästa alternativet för att försäkra hund, tryggar du både ditt eget lugn och även din hunds hälsa. Men det finns naturligtvis mängder av saker att ha koll på och saker att undersöka innan du hittar rätt. Vi sammanfattar fyra saker du måste ha koll på när du ska försäkra hund.

Veterinärvårdsförsäkring

Veterinärvårdsförsäkringen utgör i de flesta djurförsäkringar själva grunden och innebär helt enkelt att hunden är försäkrad när det kommer till veterinärbesök, undersökningar, utredning och behandlingar. När du ska försäkra hund är det därför viktigt att det dels står tydligt att veterinärvård ingår men också vilken ersättningssumma du kan få. Den skiljer sig väldigt mycket beroende på vad priset för själva försäkringen ligger på. Dyrare försäkringar för hund brukar innebära högre ersättningskostnader. Summan kan variera från endast några tusen kronor upp till 140 000 kronor. Har du en hundras som är känd för särskild sjukdomsproblematik är det därför viktigt att försäkringen täcker tillräckligt höga kostnader.

Tilläggsförsäkringar

Va, behöver jag fler försäkringar än min huvudsakliga djurförsäkring? Ja, det kan vara viktigt, särskilt om du har en jakthund eller en egen kennel. Men det finns naturligtvis andra tilläggsförsäkringar som kan vara viktiga oavsett hundras, som bland annat livförsäkring. Livförsäkringen innebär att du kan få ersättning om din hund skulle råka springa bort, bli stulen eller om du blir tvungen att avlida hunden. Livförsäkringen ger dessutom ersättning om hunden skulle dö i förtid, oftast innan 10 års ålder.

Försäkringspremie

Det är viktigt att kolla upp försäkringspremien, alltså själva kostnaden för att försäkra hund. Årspremien sammanställs utifrån mängder av olika faktorer, bland annat var i landet du bor, vilken hundras det gäller, hundens kön, om hunden är kastrerad eller inte samt vad självrisken ligger på. Vanligtvis blir månadspremien lägre om du väljer en högre självrisk och vice versa. Givetvis baseras även försäkringspremien utifrån vilken sorts paket du tecknar.

Begränsningar

Denna punkt är jätteviktigt att ha koll på eftersom du annars riskerar att teckna en försäkring som ändå inte kommer fungera när det väl gäller. Begränsningar, eller undantag som en del väljer att kalla det, kan innebära att försäkringen inte gäller om det handlar om särskilda hundraser, om det gäller dolda fel eller medfödda sjukdomar. Se till att kolla upp exakt vad som gäller för den försäkring du vill teckna.