Om du jämför Sveriges bästa mobilabonnemang är det bra att veta vilka faktorer man bör titta på. Det gör jämförelsen enklare, snabbare och mer effektiv. Så exakt vad är det egentligen man bör titta på?

Fria SMS och samtal

Den som jämför Sveriges bästa mobilabonnemang kommer nog snabbt märka att fria SMS och samtal ingår i de allra flesta. Om du ringer och messar mycket finns det ingen anledning att välja ett abonnemang där det här inte igår. Det ser ganska annorlunda ut idag jämfört med bara för ett antal år sedan, då mycket ringande och messande faktiskt kunde bli ganska dyrt.

När du jämför Sveriges bästa mobilabonnemang – titta extra noga på surfpriser

Surfpriser är viktigt för många idag. Allt fler använder appar och tjänster som går över 3- eller 4G för att ringa eller skriva meddelanden numera. Samtal och SMS är lite mindre viktigt för många nu än vad det var för bara några år sedan.

Surfpriserna kan variera ganska kraftigt mellan olika operatörer. En aktör på marknaden säljer årsabonnemang med obegränsad surf för ca 3 500 kronor. En annan aktör säljer obegränsad surf för 569 kronor i månaden – inte långt ifrån 7 000 kronor per år. Surfar man mycket är kan man alltså spara en hel del pengar om man jämför Sveriges bästa mobilabonnemang.

Kan du spara surf?

Något som indirekt påverkar surfpriset är huruvida du kan spara surf eller inte. Kan du spara surf finns potential att spara en hel del pengar, eftersom många får en del data över vid månadens slut.

Exempel på surfpriser
Den som jämför Sveriges bästa mobilabonnemang kommer att se ungefär följande priser:

  • 15 GB: 169 – 329 kronor i månaden
  • 100 GB: 279 – 350 kronor i månaden

I övrigt anger operatörerna olika surfmängder, så det är lite svårare att jämföra prispaketen där.

Bindningstid

Bindningstiden kan variera en hel del mellan olika aktörer. En generalisering är att det är lite vanligare med längre bindningstider bland de äldre aktörerna, medan de nyare operatörerna ofta är mer flexibla. Om du väljer en operatör som har bindningstid kan det vara bra att kontroller att du i alla fall har möjlighet att byta abonnemang under bindningstiden. I annat fall finns en risk att du betalar för något du inte är riktigt nöjd med.