För den som står inför valet av assistansbolag finns två alternativ – att leta själv och att anlita hjälp. Jobbet är ganska stort men vissa föredrar ändå att göra det på egen hand. För den som tycker att det känns övermäktigt finns möjligheten att anlita hjälp och då i form av en assistansförmedling. Här kan du läsa mer om dom olika alternativen – kanske för att veta vilket som passar just dig bäst.

Leta assistansbolag själv

Att på egen hand leta och jämföra olika assistansbolag kan vara både utmanande och ganska roligt, beroende på hur man är som person. Att läsa på, göra jämförelser och ta kontakt med olika aktörer kan kännas som ett spännande projekt och tillhör man en av dom som känner så finns kanske ingen anledning att anlita hjälp. Det är dock viktigt att veta att det finns många olika saker som är bra att kolla upp, så som:

  • Företagens storlek
  • Kollektivavtal och värdegrund
  • Hur företaget arbetar
  • Hur personalen trivs
  • Hur andra brukare upplever företaget

Att ta kontakt och genomföra ett personligt möte i den mån det är möjligt är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning kring både bemötande och seriositet. Letar du efter ett assistansbolag för egen räkning kan det vara bra att ha med en vän eller anhörig att bolla tankar med.

Anlita hjälp inom assistans

Känns jobbet med att hitta ett assistansbolag själv övermäktigt finns alltså hjälp att få. Assistansförmedlingar arbetar helt oberoende och det är du som kund som uppger vilka krav och önskemål du har på det assistansbolag du vill anlita. Utifrån det kan sedan förmedlingen göra en sökning för att se vilka som ger en ”match” och valet blir därmed lite enklare. Hos en sådan förmedling kan man även få hjälp med att byta från ett bolag till ett annat, om man inte är nöjd med det man har i dagsläget. Förmedlingen kan sköta hela processen om man som kund så önskar – från att säga upp det nuvarande avtalet till att hitta ett nytt bolag som matchar bättre utifrån hur man vill ha det.

Inget alternativ är egentligen bättre än det andra – det beror som sagt till stor del på hur man är som person. Vissa gillar att sätta tänderna i utmanande uppgifter medan andra heller låter någon annan göra jobbet. Vad passar bäst för dig?