Du som är assistansberättigad kan välja flera alternativ för att ordna med din personliga assistans. Många väljer att anlita en assistansanordnare. En assistansanordnare tar hand om allt gällande din personliga assistans.

En assistansanordnare är någon som tar hand om din personliga assistans. Om du väljer att anlita en assistansanordnare i Halland så använder du din assistansersättning för att köpa assistans av assistansanordnaren. Din assistansanordnare i Halland tar då hand om allt. De har arbetsgivaransvaret vilket betyder att de är ansvariga för att hitta och anställa personliga assistenter, ta hand om löner samt allt som har med Skatteverket och Försäkringskassan att göra. Du som är i behov av personlig assistans kan även välja att själv anordna din assistans, men många som inte vill ha det ansvaret väljer att anlita en assistansanordnare i Halland.

Tre olika typer av assistansanordnare i Halland

Kommun, ett privat företag eller ett så kallat brukarkooperativ är de tre olika typer av assistansanordnare i Halland som finns tillgängliga. 2019 fanns det drygt 1300 assistansanordnare som har fått tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Du som ska anlita en assistansanordnare i Halland bör se till att du och assistansanordnaren skriver ett avtal. Alla seriösa anordnare av assistans i Halland bör ha ett avtal. I ett avtal regleras saker som vem som har ansvar för vad. Ett avtal kan vara mycket viktigt om du och din assistansanordnare hamnar i en konflikt. I ett avtal ska det även finnas något om hur lång bindningstid eller uppsägningstid du har om du skulle vilja byta assistansanordnare i Halland. Du kan även kika på hur det är uttryckt i avtalet gällande vem som står för utgifter. Din assistansanordnare ska stå för alla utgifter och du ska inte behöva betala för extra saker till exempel. Du bör även få veta hur din assistansersättning används, alltså bör det finnas med en paragraf om att detta ska redovisas i avtalet. För dig som inte vill ha något arbetsgivaransvar är en assistansanordnare i Halland en bra lösning så länge du ser till att du anlitar en seriös aktör som tar ansvar för sina anställda.