Allt fler väjer att byta till säkerhetsdörr – både privatpersoner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Dessa dörrar ger ett bättre skydd på flera olika sätt – både mot inbrott, brand och oljud – varav dom två sista främst i flerfamiljshus. Oavsett bostadsform är bytet ofta en väl värd investering men det finns några saker som är bra att tänka på. Läs mer här!

Säkerhetsdörr och utseende

För den som funderar på att byta till en säkerhetsdörr, men känner sig osäker på grund av utseende, finns faktiskt ingen anledning till oro. Idag finns säkerhetsdörrar i flera olika stilar och modeller och det finns något som passar dom flesta typer av bostäder, vare sig det är en lägenhet eller en gammal sekelskiftesvilla.

Dessutom finns ofta flera olika färger att välja mellan – allt för att den nya dörren ska passa så bra som möjligt med övrigt utseende och stil.

Olika säkerhetsklasser

Vid byte till säkerhetsdörr bör man vara medveten att det finns flera olika säkerhetsklasser – samt sätta sig in i vad dom egentligen innebär. Man bör alltså välja en säkerhetsdörr med omsorg – och ju högra säkerhetsklass- desto bättre skydd. Säkerhetsklasserna anges i RC, eller Resistance Class, och finns från 2 till 5.

  • RC2 – Klarar att stå emot enklare verktyg och effektiv angreppstid är ca 3 minuter.
  • RC3 – Säkerhetsklassen RC3 är bra nog för att klara av att stå emot den ”normala” inbrottstjuven som använder sig av mindre handverktyg för att försöka bryta upp dörren. Klassen klarar även av kofot och beräknad angreppstid är ca 5 minuter effektiv tid.
  • RC 4 – Klarar att stå emot en rad kraftiga handverktyg, så som bultsax, bågfil, kofot och yxa. Angreppstid ca 15 min.
  • RC 5 – Klarar att stå emot både hand, – och maskindrivna verktyg, så som tigersåg, borrmaskin och vinkelslip – i upp till ca 15 minuter effektiv tid.

En säkerhetsdörr testas alltid innan den kommer ut till försäljning på marknaden och vad gäller effektiv angreppstid så är det den tiden det tar att bryta upp dörren med diverse verktyg. 5 eller till och med 15 minuter kan verka kort – men en erfaren tjuv kan troligen bryta upp en vanlig dörr på bara ett par sekunder. När minuterna börjar ticka i väg finns en stor risk att denna drar till sig uppmärksamhet och därmed finns också en chans att inbrottet avbryts.