Det finns flera aktörer som säljer gåvokort i Sverige. En av de viktigaste punkterna att se på, i val av leverantör, är att välja en med brett sortiment. Det är grunden för att mottagarna ska bli nöjda med sin gåva.

Vad är gåvokort?

Gåvokort/Värdebevis och presentkort är två olika saker.

  • Presentkort
    Ett presentkort är på en fast valör och kan användas för att köpa valfria varor i en butik. Om inte hela beloppet används kan resterande belopp användas senare. Det kan även användas som delbetalning vid köp av en dyrare produkt. Däremot går det inte att växla in det mot pengar.
  • Gåvokort
    Ett gåvokort är ett värdebevis som gäller för en specifik produkt eller valbar produkt i ett brett sortiment. Ett exempel ”värdebevis på en GB-glass”. Den kan lösas in mot valfri glass – men används inte som klassiskt betalningsmedel. När den är förbrukad ges inte några pengar tillbaka eller liknande.

Viktigt att gåvokort har brett sortiment

Eftersom gåvokort ger ett smalare utbud av produkter, än vad ett presentkort ger, är det viktigt att kort väljs som har ett brett sortiment. Med andra ord att de som får värdebeviset ska kunna välja produkter från flera olika inriktningar och mot olika målgrupper.

Vanligt som gåva för företag

Dessa värdebevis är vanliga att ge bort som julgåva, sommargåva eller födelsedagspresent från företagare till anställda. De är enkla att köpa in, distribuera och uppskattade att få. Eftersom de inte kan växlas in till pengar kan de även ges som gåva – förutsatt att företaget håller sig inom de skattemässiga regler som gäller för gåvor. Det är generellt svårt att hitta en gåva som passar alla anställda. I detta fall kan dessa kort ges bort varpå mottagaren kan välja produkter från ett brett sortiment hos leverantören av dessa kort. Korten kan generellt även beställas med specifik inriktning – exempelvis sommarpresent, julklapp eller 50-årspresent. De är då anpassade prismässigt för att följa de skattemässiga regler som finns. Ett exempel är att julklappar inte får överstiga 500 kr per anställd. I detta fall är det vanligt att gåvokorten har ett värde på 499 kr och att de kan lösas in mot allt från sportprodukter till inredningsdetaljer. Men det är olika regler beroende på vid vilket tillfälle som gåvorna ska ges.