Den skotska och irländska pubkulturen är någonting som tilltalar många. Den som känner ett abstinensbehov av denna kultur behöver dock inte ta sig längre än till Stockholm. I vår huvudstad finns ett stort utbud av erkända och välrenommerade pubar med just denna inriktning. Naturligtvis är det också viktigt att varenda bar och pub erbjuder bra whisky.

Vad som anses vara en bra whisky

Vad som kännetecknar en bra whisky beror naturligtvis på personliga preferenser, vilket i sin tur till viss del beror hur van whiskydrickare man är. För en nybörjare är det dock vanligt att föredra det nedanstående.

  • Blended. En blended whisky är vad det låter som – en väl sammansatt och avsmakad blandning av olika destilleriers tunnor. Syftet med en blended whisky är att tilltala så stor kundgrupp som möjligt, vilket innebär att de har en mer neutral smak.
  • Kyld. De svagaste whiskysorterna ligger runt 40 procent alkohol. För de flesta tar det lite tid att vänja sig vid att faktiskt avnjuta en dryck som är så pass stark. För att underlätta processen kan det vara bra att kyla whiskyn med whiskystenar eller isbitar. Det senare kommer dock att späda ut whiskyn, vilket inte är optimalt om man vill fokusera på att känna whiskyns smaker.
  • Pris. Dyr whisky är oftast dyr av någon av två anledningar; antingen för att den är lagrad länge, eller för att den är en begränsad utgåva med en viss smakpalett. Välkända whiskymärken som har en förhållandevis låg prislapp är till exempel Famous Grouse, Jameson och Grant’s.

Whiskyprovning

En whiskyprovning kan vara en perfekt aktivitet för den som är nyfiken på whisky och vill lära sig mer. Whiskyprovningen kan göras på antingen ett destilleri eller barer och pubar som erbjuder bra whisky. För den som redan är insatt i whisky kan det vara ett bra sätt att bredda sin palett. Provningen utförs ofta i större grupper med flera individuella sällskap, vilket är fördelaktigt eftersom det inbjuder till diskussion om de olika momenten. Provningen tar generellt mellan två och tre timmar och man får också lära sig hur whiskyn produceras och vilka faktorer som påverkar olika smaker och utseenden.