Har du gamla guldtackor, guldsmycken och liknande föremål liggandes i ett värdeskåp någonstans? Om så är fallet har du förmodligen vid fler än ett tillfälle funderat på att sälja dessa. Men även om du har investerat i guldet eller ärvt detta från någon är det svårt att veta när tillfället är det rätta. Så när är den rätta tiden att sälja guld i olika former?

Det är svårt att tajma marknaden när du ska sälja guld

Det finns vissa saker som du kan ta i beaktande när du går i tankar om att sälja guld till ett bra pris. Här tipsar vi om några av de faktorer som du bör hålla utkik efter när du går i tankar om att sälja. Du kan nämligen få ut lite mer pengar för dina föremål genom att anstränga dig för att tajma marknaden.

Till exempel kan du försöka vara uppmärksam på:

  • När vår inhemska valuta är svag. Huruvida kronan är stark eller svag beror på flera olika faktorer. Några exempel på sådana är vår ekonomi samt klimatet på de globala marknaderna. All handel handlar nämligen om tillgång och efterfrågan, och när du ska sälja dina värdefulla guldföremål vill du få en hög avkastning i utbyte. Därför kan du försöka vara uppmärksam på huruvida kronan är svag eller inte. För när den är svag vill många använda guld som en hedge mot inflation och då kan du ofta få mer betalt för guldet.
  • Om tillfället är det rätta. Vad som är rätt tillfälle kan förstås vara lite knepigt att sätta fingret på. Det rätta tillfället att sälja guld är trots allt när priset på råvaran står högt men inom en snar framtid riskerar att falla lite grann. Detta kan ingen egentligen förutspå, men du kan försöka hålla koll på trenden och känna efter vad din magkänsla säger dig. Om priset skulle fortsätta uppåt efter att du har sålt förlorar du kanske lite pengar på toppen. Men i de flesta fallen riskerar du snarare att förlora mer pengar på att vara girig.

Dessutom bör du alltid ta hänsyn till din privatekonomi. För i slutändan är det denna som är den bästa indikatorn för huruvida du bör köpa, sälja eller behålla tillgångar.