Under pandemin valde många att delta i ett digitalt event istället för att fysiskt träffas. Det innebar även att efterfrågan på tekniska lösningar och upplägg kring digitala event ökade. Detta framförallt vid större föreläsningar, mässor osv. Exempel på lösningar som användes var:

Stream från studio

Skillnaden mellan en TV-sänd talkshow och ett digitalt event i form av streaming från en studio är inte stor. Men med stream kan det sändas direkt på plattformar som Facebook, Youtube och den egna hemsidan. Dessutom skapas en möjlighet till interaktion genom kommentarer och röstningar kan ske i realtid.

I storstäderna finns flera företag som kan erbjuda en centralt belägen studio dit kunderna kan komma och göra sina livestream. Med bakgrunder, möbler och inredning samt flera kameror är det enkelt att skapa ett eget digitalt event. Detta oavsett om det är internt inom företaget eller för offentligheten.

Matlagning som digitalt event

Länge sågs digital interaktion begränsad utifrån den distans som finns mellan deltagarna. Men även detta går att lösa med kreativa lösningar. Ett exempel är matlagning som digitalt event. Deltagarna får i förväg veta vilka ingredienser som behöver köpas hem – alternativt en matkasse till dörren. När alla samlas digitalt är det sedan en erfaren kock som leder matlagningstillfället.

  • Se och lär – Följ efter med egna matlagningen
  • Ställ frågor i chat eller via mikrofonen
  • Få inblick i andras kök

”Uppesittarkväll”

Uppesittarkväll är ett begrepp som från början förknippades med 23:e december men som nu används i flera andra sammanhang. Den röda tråden är att flera olika inslag blandas för att skapa lättsam underhållning för de som tittar. Uppesittarkvällar genomförs nu för tiden inom allt från ekonomi till sport. En kväll kan bestå av:

  • Intervjuer med profiler
  • Analyser
  • Tävlingar
  • Gäster

Även här skapas en möjlighet för åhörarna att interagera direkt med de som leder programmet och ibland även med varandra. Det kan finnas chatfunktioner, möjlighet att skicka in frågor samt att koppa upp sig via webcam och vara med på länk.

Som exemplen ovan visar ”suddas” gränsen bort mellan det fysiska mötet och digitala event. Väldigt många event kan idag genomföras digitalt och med tekniska innovativa lösningar kan ändå alla medverka och känna sig involverad. Det är dessutom enklare och miljövänligare än att skapa fysiska event.